Friday, December 12, 2008

The Candle Light Lunch



It has been some time before me and my husband when for a date. Maybe nearly a year...gosh, I can't even remember the last time we went out just the two of us. Not with Mujahid, not with Mukhlis, and not with any other Berliner friends. So last Thursday, it was just the 'two' of us... besides the 35 weeks old baby in my tummy. Well actually, the date was not quite been plan. It just happen that morning, Rizza ask if I would like to go somewhere for lunch after the registration at Humblot Klinikum. It was than decided that we would go to Sisaket, a special Thai restaurant. Ini semua gara-gara tengok rancangan Jalan-Jalan Cari Makan beberapa bulan lalu hingga tidak dapat tidur sepanjang malam kerana teringin makan ikan kerapu masak masam manis. So, if you are pregnant oversea, far-far away from Malaysia don't ever think of watching JJCM!
Alhamdulillah, we arrive at the hospital just on time... after swtching 2 u-bhans and taking a bus untill the end station in a very cold winter day. 'Smoke' not only come out as you speak, but also as you breath... just like a chu-chu train. Alhamdulillah, they switch us to a midwife that 'can' speak english. Walaupun, midwife ni tidak dikursuskan ke 'Kempen Budi Bahasa dan Mesra Pelanggan', tapi membuat kami senang hati walaupun dengan status sebagai pendatang dengan izin. Antara soalan yang tidak ditemui dalam pengalaman bersalin sebelum ini adalah :
1) siapakah yang akan menjaga anak-anak kamu sepanjang kamu di hospital? atau perlu bantuan?
2) adakah kamu ingin berehat di hospital untuk beberapa hari sebelum pulang?
3) anak yang dilahirkan nanti ingin diregisterkan dengan nama family bapa atau nama family ibu?
4) siapa nama doktor dan midwife di klinik yang buat pemeriksaan sepanjang pregnancy? (hmm, kalau di Malaysia, pengsan nak jawab soalan ni!)
...dan soalan-soalan common yang lain dalam versi yang lebih detail dan memakan masa lebih setengah jam.
Then after a nice hot-choclate, we took off to lunch together holding hands. Taklah romantik sangat macam pasangan baru, but walking is a big challenge for me now. Rasa seperti bawa bola bowling antara dua kaki. Orang selalunya pergi candle light dinner, kami pergi candle light lunch... nak buat macammana, setiap meja memang dah dipasang lilin. Sitting in front of each other while waiting for the cuisine to arrive, we were speechless. We looked at each other, we smiled at each other but we could not think what to say. "Kita nak cakap apa abang?". It must been a long time since we when out just the two of us. Yelah, biasanya keluar makan dengan anak-anak. Masing-masing sibuk secara automatik seolah ada pembahagian tugas. Masa yang adapun curi-curi suap mulut sendiri sambil suap anak makan, dan memastikan tiada yang tumpah atau pecah...
That momment, I've realived that kami dah terlalu sibuk sebagai Abi dan Ummi sehingga lupa pada masa yang sama kami juga adalah Abang dan Sayang. Teringat pengisian Ramadhan lalu oleh seorang ustaz Indonesia di Masjid Al-Falah. Katanya, "Ibu-ibu harus ingat, jangan sampai jadi begini.. masa mula-mula perkahwinan, semua yang baik adalah suamiku. Di pertengahan perkahwinan, kenapa suamiku tidak seperti suami atau lelaki lain. dan di akhir-akhir usia, semua lelaki adalah baik kecuali suamiku! Tetapi, selalulah katakan pada diri bahawa suamiku adalah kurnia terindah dari Tuhan." Anyway, in a few weeks insyaAllah my baby will be born. Walaupun cuma beberapa jam kami keluar bersama, I'm truly grateful to Allah for giving us the time. And thanking my husband for taking leave dalam hari-harinya yang sangat padat dan meng'kopak'kan duit abang for this special date. Untill that day comes again, I'll be waiting...
- Ummi, 221208 4.20am –

1 comment:

  1. *Chuckle* Faham perasaan tu! We both feel the same too. Sometimes speechless, feeling weird enough walking together as a lovey dovey couple without our kids around. Sometimes we look around looking for the kids but then realize, "hey they're at home lah!" hehhe... But still, we always try our best to make the moments precious. Thanks Mar for sharing :) Dan tahniah buat Mar & family serta baby baru yang bakal dilahirkan very soon :):):)

    Impending date : Naik motor berdua ke Pekan Rabu Alor Setar untuk beli limau jeruk nak buat acar bersempena Ramadhan. Wow, romantik tu! Haha...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails