Tuesday, December 2, 2008

The Good Values Learned In Berlin

…The taxi dah sediakan special seat utk Aid and Kulis, and kalau tak duduk kat seat tu bila kene tahan, denda 40 euro setiap budak. Nangis jugala mereka sebab kat Malaysia boleh tak duduk kat carseat! Anyway, the driver even stopkan meter sebab ada tersalah masuk jalan! SubhanaAllah. Bila dah betul, meter ditekan semula. Tak pernah jumpa kat Malaysiakan!!

Our house is located kat Iraniche Street, and khusus utk student digelar ’Home Of Nations’. So our landlord is a company. House 2, apartment 103 di tingkat 4. Every 2 weeks cadar & towels boleh dihantar utk diganti dgn fresh new ones. Sewa rumah kami dikenakan lebih mengikut bilangan anak dan termasuk bil air dan elektrik. So buat masa ni 5++ Euro. Bil air dan elektrik dihantar statement setahun sekali. Jika penggunaan lebih dr kadar yg termasuk sewa, kenala bayar kat dia.. and jika kurang, duit akan dikembalikan. So, in a way ianya melatih kami sekeluarga utk berjimat. ialah, macammana nak agak bil untuk setahun! Alhamdulillah, a good lessen kan. And we even sort our trash. Alhamdulillah again, a good tarbiyah from Allah. Moga sikap ni diamalkan terus bila pulang nanti…

Rumah kami ada 2 bilik, 1 dapur, 1 toilet, 1 bathroom yang disambung dgn 1 hallway sebagai track mujahid berlari. Saiznya rasanya lebih kurang macam rumah pertama kami kat kuantan di Tmn Mahkota Aman. (Rmh kat Australia tu besar lagi rasanya..) Alhamdulillah, apartment kami telah dilengkapi dgn perabot asas dan pinggan mangkuk. Mulanya, risau juga sebab sewa tinggi berbanding kawan2 lain. Tetapi, setelah ziarah rumah mereka rasanya ada banyak baiknya juga. Credit goes to Abi, thanks kerana memahami!
1) kami ada 2 anak LELAKI yang sedang membesar,
2) ada seperated rooms, mudah kalau tetamu dtg,
3) I’m now a full time housewife, sempit sgtpun buat stress je!!! So, Alhamdulillah...

Alhamdulillah, our neigbourhood pun nice. Every time keluar akan terserempak dgn muslims. Maybe that’s why its called IRANische Street? Sekeliling kami, seniorewohnugvilege! Apartment for old folks yg well equipt..siap dgn poliklinik khas utk mereka. Org tua2 disini masih aktif. Walaupun mereka dgn 1 tongkat, 2 tongkat, tongkat beroda, kerusi roda tolak sendiri atau kerusi roda outomatik, mereka masih keluar shopping dan menjalani hidup biasa. Cume sian juga bila tengok mereka jalan bersendirian dan hanya ditemani anjing. Kanak2 tak ramai, sebab org jerman ni tak suka ada anak. Mereka lebih suka bela anjing. So, anjing memang byk...1001 jenis. But the dogs are well trained, berdisiplin dan dengar kata tuannya.

Selain tu, infrastuktur dan pengangkutan awam pun sesuai utk org tua, org2 handicap, org yg beranak kecik dgn stroler. Ruang pejalan kaki yang besar, ruang khas basikal.. Hahaha.. semuanya ‘a walking distance’. Tempat yg tak walking distance kat Malaysiapun akan jadi walking distance. Dulu kat Malaysia, nak pergi seven eleven depan rumahpun bawak kereta! Another sikap yg harus dikurangkan! Anyway, to end this part 2, berikut disenaraikan beberapa pengangkutan awam yg ada berhampiran, bus, taxi, tram, beberapa jenis urban (ala2 komuter tapi bawah tanah), dan keretapi laju-separa laju-tak laju.

...to be continued. InsyaAllah.

-Ummi, Jan 2008-

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails