Wednesday, December 3, 2008

The Not So Good And Absolutely Very Bad Things


Haaa... dengar part 2 macam best je duduk sinikan. Tambahan pula dgn bertambah mengarutnye Malaysia menjelang pilihanraya. Tapi, kalau datang setakat untuk holiday memangla best. Kalau nak tinggal lama-lama disini, NO lah!... So let me tell you a little about the not so good and absolutely very bad things here.. One thing, the usage of English language. They are proud using their language so their English is not so good, kadang tu apa yg dia nak sampaikanpun buat tergelak je.. Jadi, sape2 nak rasa dia pandai cakap English meh la datang Germany! Kamipun dalam proses utk belajar ni. Alhamdulillah, Abi punye class jerman dah mula. Walaupun the words are pronounce mengikut ejaan (not like English), but the hard part is the ABC’s are pronounce differently. As in ‘A’ disebut macam alif di atas = aaa. Huruf J dengan bunyi Y. W = V. Y = Obsilon… (tak tau nak eja) pening2. Selain tu, ada beberapa simbol tambahan dlm tulisan mrk. A bit confussing sebab kita punya ABC much like English. Mujahid bila dengar Abi baca ABC pun marah, dia kata salah! Dan nak sebut R punyelah susah, hanya mereka seperti Bay yg dpt sebut dgn tepat!! (abang rizza kata, Bay sesuai datang sini :P)
…Now, everyone knows what you see in TV’s now days kebanyakkannya tidak berfaedah, tidak menambahkan ilmu and so on. I’m in Germany now, so the challenges is much worst. There are about 30 TV channel’s (tidak termasuk kalau langgan Astro) with only one using English. Hahhaha.. The CNN of course! Every single thing is in Germany. Kalau kat TV9, cartoons are translated to Malays. But in Germany, bukan sahaja the character speaks in German, but the introduction song and very song yg dinyanyikan , the title.. For example, SpongeBob Shcammekoff, Bob Die BueMiester, Blau & Shclau, Kline Einsteins just to name a few. (note : sorry, ummi tak tau nak eja) The children programmes tak byk beza dgn Malaysia, so Alhamdulillah it helps to make Mujahid feels at home. Even Naruto speaks German :)
Itu masih boleh terima lagi la, tapi selain tu banyak rancangan yg TERAMAT SANGAT teruk sehingga tidak terbayang oleh kita. Tiada tamadun dan harga diri langsung. Nak tulispun sangat menjijikkan. Rancangan utk gay, lesbian dsb. Bahkan iklan mereka juga penuh dgn perkara yang rosak akhlak. Alhamdulillah, neighbourhood kami OK la juga. Kalau berjalan jauh sikit ke Bandar dekat dgn Universiti Abi, akan berjumpalah dgn budak2 muda yang pelbagai spesies. Not only the men & women kissing, but men with men. Nauzubillah… Ya Allah, syukur krn neighbourhood kami tidak seteruk itu dan anak2 tidak perlu bertembung dgn mereka…
Mujahid pula dah semakin banyak bertanya. Bila nampak sesuatu atau seseorang dia akan tanya, ‘Ummi, ni baik ke jahat’. Ada perkara yg mudah kita jawab, tapi byk juga yg tak tau nak jawab macammana. Kadangkala sesuatu tu bukanlah baik dan bukan juga jahat. So anybody, your advice please?
Ya Allah, berilah kami petunjuk dalam menanamkan iman dihati anak-anak kami… Ya Allah, jauhkanlah hati kami dari cenderung melihat perkara yang Engkau mungkari dan bantulah kami menghidupsuburkan iman dihati kami.. Wahai Tuhan yang memiliki hati, janganlah Engkau bolak-balikkan hati kami sesudah Engkau berikan petunjuk. Aminnn…
-Ummi, Jan 2008-

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails