Monday, December 1, 2008

Our journey to Berlin


Alhamdulillah, the journey to Berlin went well. Flight bussiness class la katakan. Hand luggage kami punya la banyak.. hahaa.. but been taken care off by MAS. Flight naik MAS best, setiap seat ada TV. Depan kami pun ada TV. Kira strategik la seat kami dpt, selain dapat duduk bertiga, dekat pulak tu dgn toilet dan pramugari punye point. Makan wah..pelbagai. Dengan starternye sate, fruits dan main course yang boleh dipilih dari 4 jenis pilihan. Even kalau lapar bila2 boleh minta noodle dgn telur. Ayid and kulis each one dapat toy. Kulis seperti biasa tak nak duduk kat bassinet. Ummi dia la yang pegang. Syukur berjalan malam, so mereka tidur. Even waktu makan, oleh sebab pegang Kulis, beef steak Ummi kenala dipotongkan oleh stewardess. Hahaha…
Transit kat franfurt jelas terasa macam org asing. Wah, very busy airport. Terkial jugalah kami mencari tempat nak check-in semula. Kebanyakkan sign semua dlm german. Kira ikut gambar jelah.. Masa nak tukar flight tu, sekuriti punyela ketat. notebook kene bukak. Tali pinggang pun kene bukak! Apapun, Alhamdulillah semua barang2 lepas tambahan pula dgn keaktifan mujahid yang berlari dan memanjat ke sana sini bertambah peningla org yg check tu. Lama juga kene tunggu plane nak ke berlin. Wah, bertambah peningla kami dgn karenah mujahid. Berlari, berpusing, berlompat ke sana sini. Org2 putih yg besar2 pun nak dilanggarnya.. Ya Rabb, syukurla dapat dtg sekali. Kalau Abi pergi dulu, baru kami susul..what a nightmare!
Flight dr frankfurt ke berlin memakan masa lebih kurang sejam. Dari plane, lihat ke bawah semua putih macam sawah padi. First dlm hati, wah mereka ni tanam padi jugak ke.. semakin plane rendah, putih tadi rupanya SNOW. Everything was covered by snow..Sungai pun keras. MasyaAllah.
Tiba di Berlin airport, beg XXL kami kene punggah. Katanya 'you bring ciggerate?'. dan Alhamdulillah juga, masa tu giliran Kulis pulak buat hal mengamuk. dan sebab ramai lagi belakang kami, sekuriti tu kata OK. dah la Bakul pun mulanya nak diperiksa...
Alhamdulillah, tiba di berlin lebih kurang jam 2 petang dan telah ditunggu oleh 3 famili. SubhanAllah, sangat2la sejuk.. berkepul2 asap keluar dari mulut kami...Taxi yang disewa terus membawa kami ke rumah...

-Ummi, Jan 2008-

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails