Saturday, July 18, 2009

Pengenalan dari Abu Mujahid


1,0 PENGENALAN

"Segala puji bagi Allah yang memiliki segala sifat-sifat sebagai pencipta dan pemerintah di alam semesta ini. Tuhan yang segala hukumnya terlaksana di
langit dan di bumi. Semuanya terlaksana melalui kebijaksanaan dan qudratNya yang merangkumi sekalian yang ada, dengan rahmat dan ilmuNya. Dialah Allah yang Maha Pencipta, Maha Esa dan Maha Tinggi yang mencipta manusia dan mengurniakan mereka segala kelebihan ilmu dan akal. Dialah yang menjadikan manusia sebagai khalifah di muka bumi. Dialah yang mengutus para utusan dari sisiNya bagi membimbing dan memimpin manusia ke arah jalan yang baik dan terpimpin. Dialah yang menurunkan kitab-kitab yang mengandungi hidayah, cahaya dan bimbingan untuk manusia yang bertakwa.

Selawat dan salam dihadiahkan kepada hamba-hamba Allah yang soleh dan terpilih yang diutus sebagai pembawa berita gembira dan bencana. Mereka diutus sebagai penunjuk jalan bagi manusia, menerangi jalan yang lurus dan menunjukkan jalan yang sejahtera dan adil bagi bangsa manusia. Mereka mengajar manusia tujuan mereka dicipta oleh Allah. Mereka mengajar manusia cara hidup yang baik dan betul di dunia ini. Segala cahaya hidayah dan akhlak baik yang anda lihat pada hari ini di muka bumi ini sebenarnya adalah hasil usaha mereka. Jika tidak kerana kurnia dan rahmat Allah yang telah mengutus para utusanNya kepada kita, jika tidak kerana usaha mereka yang berterusan dan berharga dalam mengembangkan dakwah dan hidayah ini, sudah tentu pada hari ini tidak wujud cahaya hidayah dan kerdipan bintang yang bersinar dan bergemerlapan di dada langit. Oleh itu, seluruh manusia terhutang budi dengan pengorbanan, kurniaan dan jasa mereka yang tidak terbayar walau betapa banyak balasan yang diberikan selama-lamanya. "
[1]

Kata-kata Al-Maududi ini benar-benar membangkitkan semangat kita semua. Kata-kata spontan beliau semasa berpidato di khalayak ramai menggambarkan keperibadian, keilmuan serta kefahamannya terhadap tabiat agama ini. Alangkah indahnya sekiranya kita menjadi antara mereka yang dikenang kerna mengambangkan dakwah dan hidayah ini sehingga "
seluruh manusia terhutang budi dengan pengorbanan, kurniaan dan jasa mereka yang tidak terbayar walau betapa banyak balasan yang diberikan selama-lamanya". Itulah sebaik-baik ganjaran bila menghadap Allah Azzawajalla kelak. Ganjaran yang tidak memberikan mudharat kepada masyarakat, tidak diingini oleh mereka yang kuffar dan tidak boleh dibeli dengan wang ringgit. Hanya bekal iman dan takwa menjadi penentu kepada ganjaran ini yang hanya dimiliki oleh mereka yang bekerja keras utk Islam lalu mendapat rahmat dan ihsan Allah untuk mendapakannya. Selayaknya bagi golongan ini ialah Syurga Allah Azzawajalla. Firman Allah SWT yang bermaksud :-

"Dan ditanya kepada orang yang bertakwa: Apakah yang diturunkan oleh Tuhanmu? Mereka menjawab: Kebaikan. Bagi orang yang berbuat baik di dunia ini balasan yang baik, dan balasan akhirat itu lebih baik lagi; dan negeri akhirat itu sebaik-baik negeri bagi orang yang bertakwa. Iaitu Syurga Adn, yang mereka akan memasukinya, yang mengalir dibawahnya sungai-sungai; mereka beroleh di dalamnya apa yang mereka kehendaki; demikianlah Allah memberi balasan kepada orang yang bertakwa. Mereka yang diwafatkan oleh malaikat dalam keadaan baik, sambil malaikat itu berkata kepada mereka: Selamat sejahteralah kepada kamu; masuklah ke dalam Syurga disebabkan amal baik yang telah kamu kerjakan." [16:30-32]

2,0 LATARBELAKANG ISLAM DI GERMAN [2]

Muslim buat pertama kalinya bertapak di German pada kurun ke-18 bagi memenuhi tujuan ketenteraan, diplomatik dan hubungan ekonomi dengan Kerajaan Turki Uthmaniyyah. Pada awal kurun ke-18, 20 tentera muslim berkhidmat di bawah Frederick William I Prussia. Pada tahun 1745, Frederick II Prussia telah menubuhkan sebuah unit tentera dikenali sebagai "Muslim Riders" yang kebanyakannya dianggotai oleh muslim di Bosnia, Albania dan Tatar.

Tahun 1914 sehingga 1918 iaitu semasa perang dunia pertama menyaksikan seramai 15000 muslim telah ditawan dan dipenjarakan di Berlin. Pada tahun 1915 sebuah masjid telah didirikan untuk tahanan tersebut. Namun masjid tersebut telah dipindahkan pada 1930. Selepas perang, terdapat sejumlah kecil muslim yang masih tinggal di Berlin yang kebanyakannya terdiri daripada pelajar dan golongan terpelajar.

Masjid pertama untuk masyarakat Islam di Berlin dibina pada tahun 1924 oleh seorang Ulama India bernama Sadr-ud-Din. Masjid ini diberi nama Ahmadiyya Mosque Berlin. Utk melihat masjid tersebut sila ke http://berlin. ahmadiyya. org/index. htm. Kami sekeluarga tidak lagi berkesempatan untuk ke Masjid tersebut. Insyallah jika berkesempatan kami akan ke sana.

Dalam usaha untuk membangunkan semula German selepas perang dunia pertama, pihak kerajaan Berlin telah mengambil tenaga-tenaga buruh dari Turki bagi membangunkan infrastruktur disini. Setelah itu Islam semakin berkembang dan ketara terutama di German Barat. Pada tahun 2006 di German terdapat 3,3 juta muslim (4% dari jumlah penduduk German), 1 juta daripadanya adalah warganegara German sendiri.

Majoriti muslim di German adalah dari Turki namun terdapat sebilangan daripada Pakistan, bekas Yugoslavia, negara-negara Arab, Iran dan Afghanistan. Kebanyakan masyarakat Islam di sini ialah Sunni namun terdapat juga Syiah di sini.
Daripada maklumat yang diperolehi terdapat lebih kurang 34 masjid Turki di Berlin dan itu tidak termasuk masjid Arab. Terdapat juga masjid dari negara-negara majoriti Islam seperti masjid Indonesia di Berlin dan masjid Malaysia di Wolfsburg/Hannover.

RUJUKAN

[1] Al-Maududi. Shahadatul Haq.
[2] http://en.wikipedia .org/wiki/ Islam_in_ Germany

2 comments:

  1. salam...saya syafik suami shila...nice blog..
    dekat malaysia now ada di anjurkan pameran islam di jerman..minggu ni laa...

    ReplyDelete
  2. salam perkenalan syafik, ooo ada pameran bagus tu. mungkin lebih ramai malaysian tertarik nak dtg sini :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails