Saturday, December 6, 2008

Willkommen Spring!



Hier kommt spring! Subhanallah, such beauty… each morning me and my sons would wave goodbye to Abi. Sitting by the window and observe the magnificent creatures of Allah. Well, the trees yang sebelum ini cuma tinggal dahan dan ranting telah mula berputik. MasyaAllah, macam kena colour setiap hari bertambah warna. Yellow, light green, red… not only the trees are busy, the birds are busy as well. Because our house in at level 4, so we could see the birds flew here and there picking up sticks and grass to build their nest. As they say, spring and love is in the air!
Suhu pula pelbagai catatan. Ada hari yang 18 degree, ada hari yang 2 degree. Aduh, mereka dah start pakai seluar pendek yang atas dari peha. Ya Allah, kalau summer nanti entah apalah yang tinggal dibadan. Inipun dah start terangkan sikit-sikit pada Ayid tentang pemakaian seorang Muslim. Besides that, kedai aiskrim dah mula buka disana sini. Kedai makan pun dah letak kerusi meja di luar kedai. Wah, dunia kini telah mula berwarna warni. Last weekend we when to our first ‘jalan-jalan’ at the science tunnel. Very interesting but not suitable for kids below 7 la! Alhamdulillah, halfway thru the exhibition the kids are sleeping. Pameran ini tentang kajian yang dilakukan oleh saintis germany yang ditaja oleh Max-Planck-Gesellschaft. (http://www.mpg.de/english/portal/index.html) Nanotechnology in almost everything you could ever imagine. I’m fascinated dengan satu kajian dimana mereka hendak membuat data storage menggunakan membrane seperti membrane emas. Allahuakbar, best.
Then we when to the museum. This part memang memenatkan sebab Mujahid berlari ke sana sini, terlompat2. Kulis pun tidak ketinggalan hingga kami terpaksa buat pecahan tugasan. Ummi sibuk dengan Ayid, Abi sibuk dengan Kulis hingga gambarpun tak banyak yang diambil. Alhamdulillah, Mujahid menunjukkan minat dan boleh duduk diam sebentar mendengar penjelasan tentang sesuatu. Jenuh jugala nak bercerita padanya. Well, part yang paling lama adalah diruangan dinosaurs. Itupun kami cuma meninjau di aras satu. Tingkat 2 lain kali jelah, sebab anak-anak dah meragam lapar.. Alhamdulillah, hopefully lepas ini berpeluang tengok binatang hidup pula. Lagipun, zoo ditutup sepanjang winter.
Alhamdulillah, dah 4 bulan kami disini. Alhamdulillah, kerana everyone is adapting well. Yang paling lambat to adapt is me. How I wish to have my own sweet time…bak kata mama, pengorbanan seorang ibu membawa ke syurga. But, it’s not soooo bad being a fulltime housewive. Only you need to recharge your patients regularly. Ok, that’s all for now. Wish me luck guys… lupa nak cakap, spring is not in german. Belum sempat belajar, it’s furhling, springen or something...
- Ummi, 110408 3.58pm-

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails