Tuesday, September 15, 2009

Salam Aidilfitri dari Berlin



Dikesempatan ini, kami seisi keluarga Baitul SMR mengucapkan Salam Aidilfitri buat ayah, mama, adik-beradik, saudara-mara, jiran tetangga, sahabat dekat dan jauh yang sangat kami cintai. Maaf zahir dan batin atas segala salah silap terkasar bahasa perilaku yang tak indah dimata.. Andai benar ini Ramadhan terakhir buat kami, maafkan dan ikhlaskan semua kesilapan kami. Banyak nikmat kurniaanNya untuk kita syukuri... Namun, kemuncak kegembiraan hari ini adalah khabar pembebasan suami Cikgu Norlaila dari menjadi mangsa tahanan tanpa bicara! AllahuAkbar! Entri lepas boleh dibaca disini : ISA.

Kami dendangkan lagu ini buat semua...






Selamat Berpuasa 6 di bulan Syawal semua..
Sabda Rasulullah s.a.w:
“Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan lalu diiringi dengan puasa enam hari di bulan Syawal, seolah-olah dia telah berpuasa setahun.” (Hadis Riwayat Muslim)

Muhassabah Ramadhan : Kepompong Ramadhan
"Fasting is like a pupa that transforms a disgusting worm into a beautiful butterfly.
On this Eidulfitr, I wish you are the butterfly. Eid Mubarak to all..."

...lets sprint to the finishing line!

Salam dari Berlin,
Mohamad Rizza,
Mardhiyah,
Ahmad Mujahid,
Ahmad Mukhlis,
Khaulah Sofiyah

-26 Ramadhan 1430H-

Saturday, September 12, 2009

Online Library : Koleksi Anak-anak



Kami tiada TV di rumah.

Boleh percaya tak? Betul kami tiada TV di rumah sekarang ini! Bahkan, kalau sebut pasal pilihan di Berlin ini ada lebih 35 siaran tidak termasuk siaran tambahan lain yang dilanggan.
"Korang tak nak beli TV ke?"
"Kami nak balik ni, ambil jelah TV kami"
"Anak-anak nanti cepat pandai deutsch"

Ntahlah, Ummipun tak tahu kenapa hati begitu berat sekali untuk 'mengadakan' TV di sini. Bukan tiada siaran kanak-kanak, bukan membangkang cepatnya anak 'tangkap' bahasa asing, bukan menidakkan minat Abi pada siaran sukan, tapi ntahlah... mungkin bagi Ummi, belum menjadi keperluan keluarga di sini. Mungkin suatu hari nanti tapi bukan sekarang. Alhamdulillah, dengan kelajuan internet di German ini, pelbagai laman web dapat dibuka dan ditonton dengan cepat. Jadi kami menonton berita, you tube, dan lainnya dengan mudah. Tambah lagi, sejak Mukhlis sudah pandai klik mouse sendiri dan kadang-kala mahu menonton 'rancangan' di youtube yang berbeza dengan Mujahid, maka di skrin akan ada dua window dibuka. Jangan Khaulah nanti minat berbeza, kene ada 3 window pulak. Atau Abi nak belikan sorang satu pc?

Internet juga memberikan kuasa pada Ummi dan Abi untuk disconnect jika mereka tak mahu berhenti. Sementara mereka masih kecil dan mudah dikontrol, apa salahnyakan? Bayangkan kalau di zaman kita sekarang pun, internet sudah menjadi kebiasaan dan keperluan.. inikan pula di zaman mereka nanti. Sepandai-pandai mereka, kenelah Ummi dan Abi one step ahead lebih pandai. Lepas ni kenelah block pada browser pulak. Tapi, sejauh manapun Ummi dan Abi berusaha sekat elemen yang tidak baik, jatidiri dan daya kawalan dalam diri anak-anak itu perlu disemai dari sekarang. Itulah fungsi iman. Mudah-mudahan mereka terbiasa dengan perkara baik dan mampu menolak perkara buruk yang datang. Amien...

Sekadar perkongsian di akhir-akhir Ramadhan ini, berikut adalah beberapa laman web yang biasa anak-anak buka. Juga carian di youtube yang biasa mereka tonton. Memang Ummi tidak senaraikan semua, kerana lazimnya characters/ tv shows / permainan kanak-kanak semuanya ada web-page masing-masing kan seperti Pocoyo, Sesamestreet, Upin Ipin, Lego, Playmobil, dan lain-lain.

1) Hilal's World - Helping poor people to a better life.

2) Islamic Playground - Islamic games, quizzes, puzzles, Arabic alphabet games, Islamic stories and much more.

3) One 4 Kids, Zaky's World - Entertaining and educatianal media for children.

4) Panwapa Island - Where kids shape the world.

5) Pinky Dinky Doo - Learn English with Pinky.

6) Starfall - Learn to read at Starfall.

7) Ready Set Learn - Learn and Discover

Carian di youtube :

1) Cintai Allah Cintai Islam dan koleksinya.

2) Muslim Kid School dan koleksinya.

3) Cerita Dan Lagu Anak Islam dan koleksinya.

4) Cerita Anak Muslim dan koleksinya.

5) Islamic Kid Story "Duta & Diti" dan koleksinya.

6) Doa Bangun Tidur dari At-Tilmiz dan koleksinya.

7) Nasyid Buah-buahan dari Siri Pendidikan Mawaddah dan koleksinya.

....rupanya banyak juga yang boleh kita dapati disini. Cuma Ummi dan Abi perlu membimbing kerana akal anak-anak belum matang dan belum mampu membezakan mana yang baik dan mana yang buruk. Mudah-mudahan Allah membantu kami untuk menjaga amanah yang diberi dengan sebaiknya.

Teman-teman ada laman menarik untuk dikongsikan dengan keluarga kami? Terima kasih sebelum dan sesudahnya. ^_^

-Ummi, 13/9/09-

Sunday, September 6, 2009

Persidangan Pertama di USA oleh Abu Mujahid (Part 1)

Salam semua,

Lama rasanya tak menulis di blog ni. Sibuk menulis dan mencari idea baru untuk selesaikan PhD. Sebenarnya dah hampir sebulan konferens tersebut berlalu dan baru sekarang sempat nak menulis serba sedikit mengenainya untuk tatapan keluarga tersayang di kampung halaman, rakan-rakan seperjuangan dan juga anak-anak murid yang mungkin terbaca tulisan ini.

Konferens yang saya maksudkan ialah 1st International Congress on Sustainability Science & Engineering 2009 (ICOSSE 09) yang diadakan pada 9-12 Ogos di Cincinnati, Ohio, USA. Dalam penulisan ini, saya bahagikan kepada 3 bahagian iaitu sebelum, semasa dan selepas konferens.

Sebelum

Semestinya dalam setiap level pengajian; sarjana muda, sarjana dan PhD, pasti memerlukan suatu bentuk penerbitan ilmiah lebih-lebih lagi bagi Sarjana dan PhD. Semasa saya buat Sarjana dulu, saya diminta untuk membuat penerbitan tentang penyelidikan saya. Cuma saya tak ingat minimum berapa. Waktu tu saya berjaya hasilkan 2 penulisan dalam bentuk proceedings dan 1 penulisan jurnal.

Bagi PhD pula, saya tak pasti juga berapa yang perlu buat. Tapi awal-awal dulu saya ada menandatangani satu dokumen perjanjian di mana saya tidak boleh terbitkan sebarang artikel penyelidikan tanpa terlebih dahulu mendapat kebenaran institut dan pihak industri. Jadi faktor jumlah penerbitan mungkin tergantung kepada peruntukan dokumen tersebut. Tapi saya jangkakan mungkin 2 kertas kerja di konferens dan 2 penulisan jurnal antarabangsa. Sekarang ni alhamdulillah 1 pembentangan dah selesai yakni yang saya nak cerita ni, dan 1 jurnal atau book chapter masih dalam proses.

Pemilihan konferens ni mempunyai beberapa cabaran. Pertama ialah ianya diadakan di USA. Persoalan utama yang timbul ialah mana nak cari duit. Jumlah keseluruhan hampir mencecah 2000 euro = RM 10 000 !!! Jadi saya bincang dengan Prof, jika terpilih dia akan sponsor separuh dari perbelanjaan dan selebihnya saya akan cari dari UMP, of course mana lagi nak cari kan... Lagipun kalau ikut peruntukan KPT bagi pelajar di Eropah, mereka hanya bantu untuk persidangan di sekitar Eropah sahaja. Selain itu kena cari sendiri.

Kedua ialah bahan untuk dibentangkan. Kat sini saya lihat perbezaan pembentangan di Malaysia dan juga di German ni. Di sini saya menjalani lebih kurang 6 saringan sebelum boleh dibentangkan di konferens tersebut. Paling susah dan paling detail yang pernah saya alami. Setiap satunya mengambil masa tidak kurang dari 45 minit. Di bahas dari setiap sudut seperti kaedah penyelidikan, keputusan, slide layout, typesetting style, colour layout, selection of words dll. Di Malaysia (sebatas pengalaman saya) pembentangannya agak mudah. Paling kurang 1 atau 2 kali pembentangan depan SV dan tak se detail itu. Mungkin ini yang patut diamalkan oleh penyelidikan dan juga SV. Satu saringan semacam QA (Quality Assurance) kerana pembentangan bukan sahaja untuk berkongsi tentang apa yang kita buat tapi juga ianya secara tak langsung 'menjual' reputasi diri, penulis, organisasi dan universiti. Kalau diambil enteng, orang yang melihatnya juga akan pandang enteng pada kita.

Alhamdulillah bila bahan sudah lengkap dan lamaran saya ke konferens itu juga diterima, maka Prof saya dan juga UMP setuju untuk menaja perbelanjaan saya ke sana.... Yahooo, Cincinnati here I come !!! Nach Cincinnati gehen !!!

Cuma satu kerisauan saya.... Sebelum ke sana, Prof saya pesan yang Prof Huang akan mendengar presentation saya dan dia akan menerima maklum balas darinya. Jika laporannya negatif.... we will look and see after that what will happen... Guuullllp. Ada yang jadi 'jin qarin' pulak...huhuhu

Bersambung....

Friday, September 4, 2009

Chocolate Cake EmyFidaMar

Chocolate cake untuk dinner di rumah Kak Ami

Chocolate cake untuk birthday Mukhlis

Bulan Mac lalu, kawan Ummi yang dikenali oleh Mujahid sebagai Ibu, iaitu Fida a.k.a Supermum pulang ke Malaysia. Fidalah antara orang yang memutikkan semangat Ummi untuk belajar membuat kek dek melihat dan merasai kek Fida yang pelbagai versi. Sekarang beberapa hari lagi, seorang lagi kawan Ummi iaitu Emy akan balik Malaysia juga. Alhamdulillah, masing-masing pulang dengan bangga dan syukur atas kejayaan suami masing-masing. Disebalik segulung ijazah yang diterima oleh sang suami, kami surirumah yang setia menemani ini juga tidak kurang hebatnya belajar itu ini. Tanpa menafikan susah senang di perantauan, jauh dari keluarga dan sahabat terdekat, jauh dari kebiasaan dan kesenangan, telah banyak mengajar kami ilmu dan pengalaman, cinta dan persahabatan, juga survival untuk hidup. Buat Ibu Jannah dan Ummi Irschad, terima kasih atas persahabatan ini. Moga ianya kekal terjalin dalam rahmat Allah dan manis bak chocolate cake yang pernah sama-sama kita buat. ^_^

Resepi ini diberikan oleh Emy yang dapat dari kawannya. Dikongsikan pula resepi Kek Coklat yang mudah dibuat ini, tambah lagi oleh orang-orang 'baru' seperti kami :

BAHAN A
1 3/4 cawan tepung gandum
2 cawan gula kastor (tak de, pakai gula pasir pun lepas)
3/4 cawan sebuk koko

1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

BAHAN B
1 cawan minyak masak

1 cawan air
1 cawan susu segar
2 biji telur

Cara-caranya :

1) campurkan bahan A dan kacau
2) masukkan bahan B satu per satu dan kacau lagi
3) kacau je semua tu dengan sudu menggunakan tangan, tak perlu guna mixerpun!
4) kacau lagi sampai rata dan tiada yang berketul..

5) sambil-sambil tu, jangan lupa preheat oven
6) masukkan adunan kek, masak pada suhu 180 degree, lebih kurang 45 minit

7) dah dekat-dekat 45 minit, test cucuk tengok dah masak belum

BAHAN UNTUK TOPPING
butter

serbuk koko
susu pekat manis

Cara-caranya :
1) cairkan sedikit butter dalam periuk dan selepas cair, tutup api
2) masukkan serbuk koko dan susu
3) kacau hingga likat, jika tidak likat lagi tambah susu pekat, jika manis sangat, tambah serbuk koko, jika pekat sangat, tambah butter..
4) kacau, kacau sampai pekat
5) letak atas kek dan taburkan chocolate rice ke, grated chocolate bar ke, havelnuts ke..


Siap untuk dimakan! hmmm, lecker...

* notes :
- sebab ini resepi survival, tiada sukatan2 digunakan. Tetapi untuk cawan, kalau dah guna satu cawan, gunakan cawan yang sama untuk sukatan semua bahan. Jangan tukar tukar cawan berlainan saiz pulak!
- kalau tidak mahu buat topping pun tak mengapa, tetapi dari pengalaman Ummi topping ni yang membantu melajukan orang makan. yumm, yumm

Untuk mengakhiri catatan kali ini, mari kita nyanyikan nursery ryhme dari deutschland ini. Ala-ala "pat a cake, pat a cake, bake me a cake as fast as you can". Kalau tidak tahu, boleh belajar dari Mujahid & Mukhlis. ^_^

"Backe, backe Kuchen. Der B├Ącker hat gerufen.
Wer will guten Kuchen backen,
der muss haben sieben Sachen.
Eier und Salz, Butter und Schmalz, Milch und Mehl,
Safran macht den Kuchen gehl.
Schieb in den Ofen rein"

-Ummi, 4 Sept 2009-
Related Posts with Thumbnails