Saturday, September 12, 2009

Online Library : Koleksi Anak-anak



Kami tiada TV di rumah.

Boleh percaya tak? Betul kami tiada TV di rumah sekarang ini! Bahkan, kalau sebut pasal pilihan di Berlin ini ada lebih 35 siaran tidak termasuk siaran tambahan lain yang dilanggan.
"Korang tak nak beli TV ke?"
"Kami nak balik ni, ambil jelah TV kami"
"Anak-anak nanti cepat pandai deutsch"

Ntahlah, Ummipun tak tahu kenapa hati begitu berat sekali untuk 'mengadakan' TV di sini. Bukan tiada siaran kanak-kanak, bukan membangkang cepatnya anak 'tangkap' bahasa asing, bukan menidakkan minat Abi pada siaran sukan, tapi ntahlah... mungkin bagi Ummi, belum menjadi keperluan keluarga di sini. Mungkin suatu hari nanti tapi bukan sekarang. Alhamdulillah, dengan kelajuan internet di German ini, pelbagai laman web dapat dibuka dan ditonton dengan cepat. Jadi kami menonton berita, you tube, dan lainnya dengan mudah. Tambah lagi, sejak Mukhlis sudah pandai klik mouse sendiri dan kadang-kala mahu menonton 'rancangan' di youtube yang berbeza dengan Mujahid, maka di skrin akan ada dua window dibuka. Jangan Khaulah nanti minat berbeza, kene ada 3 window pulak. Atau Abi nak belikan sorang satu pc?

Internet juga memberikan kuasa pada Ummi dan Abi untuk disconnect jika mereka tak mahu berhenti. Sementara mereka masih kecil dan mudah dikontrol, apa salahnyakan? Bayangkan kalau di zaman kita sekarang pun, internet sudah menjadi kebiasaan dan keperluan.. inikan pula di zaman mereka nanti. Sepandai-pandai mereka, kenelah Ummi dan Abi one step ahead lebih pandai. Lepas ni kenelah block pada browser pulak. Tapi, sejauh manapun Ummi dan Abi berusaha sekat elemen yang tidak baik, jatidiri dan daya kawalan dalam diri anak-anak itu perlu disemai dari sekarang. Itulah fungsi iman. Mudah-mudahan mereka terbiasa dengan perkara baik dan mampu menolak perkara buruk yang datang. Amien...

Sekadar perkongsian di akhir-akhir Ramadhan ini, berikut adalah beberapa laman web yang biasa anak-anak buka. Juga carian di youtube yang biasa mereka tonton. Memang Ummi tidak senaraikan semua, kerana lazimnya characters/ tv shows / permainan kanak-kanak semuanya ada web-page masing-masing kan seperti Pocoyo, Sesamestreet, Upin Ipin, Lego, Playmobil, dan lain-lain.

1) Hilal's World - Helping poor people to a better life.

2) Islamic Playground - Islamic games, quizzes, puzzles, Arabic alphabet games, Islamic stories and much more.

3) One 4 Kids, Zaky's World - Entertaining and educatianal media for children.

4) Panwapa Island - Where kids shape the world.

5) Pinky Dinky Doo - Learn English with Pinky.

6) Starfall - Learn to read at Starfall.

7) Ready Set Learn - Learn and Discover

Carian di youtube :

1) Cintai Allah Cintai Islam dan koleksinya.

2) Muslim Kid School dan koleksinya.

3) Cerita Dan Lagu Anak Islam dan koleksinya.

4) Cerita Anak Muslim dan koleksinya.

5) Islamic Kid Story "Duta & Diti" dan koleksinya.

6) Doa Bangun Tidur dari At-Tilmiz dan koleksinya.

7) Nasyid Buah-buahan dari Siri Pendidikan Mawaddah dan koleksinya.

....rupanya banyak juga yang boleh kita dapati disini. Cuma Ummi dan Abi perlu membimbing kerana akal anak-anak belum matang dan belum mampu membezakan mana yang baik dan mana yang buruk. Mudah-mudahan Allah membantu kami untuk menjaga amanah yang diberi dengan sebaiknya.

Teman-teman ada laman menarik untuk dikongsikan dengan keluarga kami? Terima kasih sebelum dan sesudahnya. ^_^

-Ummi, 13/9/09-

1 comment:

  1. Besar dah anak2 Mar.. sekejap jer masa berlalu..
    k'nur setuju.. internet mmg kita kene kawal.. mcm2 ada weh! rumah k'nur ni dah macam cc pon yer.. siap ada network.. 2 pc & 1 laptop.. pastu kami guna linux ubuntu.. ada multiple virtual desktop..

    mar ttg letak gambar dlm blog ni, mar edit je dari new post tu.. bila dah add image (pilih size image dan none utk layout) > pastu upload.
    di edit HTML ni, mar akan nampak HTML source image yg mar upload tadi.. 1 image ada 1 source html.. Mar adjust lah.. nak sebelah menyebelah, alih ke bawah ker.. image nyer.. guna backspace @ copy/cut/ paste jer.. tapi make sure jgn terdelete html tu.. nti kene upload image smla.. itu je cara yg k'nur guna.. senang jer.. org lain x tahulag gane.. ^-^

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails