Tuesday, December 29, 2009

Keadaan Umat Masa Kini

Menyoroti keadaan umat Islam masa kini, membuat kita terfikir adakah umat ini akan kembali bangkit? Benar kata Nabi saw, bahawa umat Islam suatu hari nanti ibarat hidangan yang tersedia untuk dibaham oleh orang-orang kafir. Bilangan kita waktu itu tidak sedikit, bahkan ramai jumlahnya. Namun kita seperti buih di lautan banyak, jelas kelihatan saat ombak membadai pasir tapi hanya seketika dan tidak memberi apa-apa erti dan makna. Semuanya kerana kita waktu itu dihinggapi penyakit wahn; hubbundunya wa karahiyatul maut (cintakan dunia dan takut mati). Nampaknya kita waktu ini ialah seperti apa yang Rasulullah saw Al-Amin gambarkan.

Terjebak di dimensi ini menimbulkan persoalan masihkah ada nyalaan lampu di tengah-tengah kealpaan dan kegelapan ini.... nyalaan buat membimbing pengikut-pengikutnya yang masih insaf dan ikhlas menuju sirothol mustaqim. Lihat sahaja disekeliling kita. Tiada obor yang menyalai umat untuk mengepalai peyokong-penyokong dibelakangnya, melainkan yang kelihatan hanyalah sinaran-sinaran mancis yang hidup segan mati tak mahu.Yang mendominasi hanyalah obor kegelapan sang durhaka yang ingkar serta pengikut-pengikutnya.Permasalahan umat Islam kelihatan jelas dari pelbagai aspek. Bermula dari asas Islam itu sendiri iaitu aqidah  kemudian menular ke akhlaq sehinggalah ke aspek yang lebih luas seperti kesatuan dan kenegaraan. Di tambah lagi dengan kelalaian umat Islam, dan mungkin wujudnya peribahasa-peribahasa seperti jangan menjaga tepi kain orang atau biar mati anak jangan mati adat menjadikan dakwah itu satu perkara yang asing dan terasing. Walhal Allah swt jelas menggambarkan ciri-ciri umat dan individu terbaik di dalam surat 3:111 dan 41:33, masing-masing.

Hukum pertama dari Newtons Law menyatakan "An object in motion will stay in motion and an object at rest will stay at rest unless acted upon by an external force" or "A body persists in a state of uniform motion or of rest unless acted upon by an external force". Jika dikronologikan dari aspek dakwah maka jahiliyyah akan tetap berjalan selama mana tiada external force (dakwah) menghalangnya atau maaruf tidak akan berjalan selama mana mana external force (dakwah) tidak menggerakkannya. Jahiliyyah yang sekelian lama bertapak telah meninggalkan beban besar kepada bumi dan isinya. Jelas hanya dengan daya yang sebesarnya, atau lebih besar diperlukan untuk menghilangkan peninggalan jahiliyyah tersebut. Dan hanya ada satu daya sahaja yang mampu menjadi external factor tersebut iaitu daya yang dimiliki oleh para ANSARULLAH.

Mungkin sebahagian kita mengatakan masih adakah Ansarullah sehebat itu di zaman ini? Dimanakah Abu Bakar, dimanakah Umar, dimanakah Ali, dimanakah Utsman, dimanakah Salahuddin.... Tiada siapa yang berani menyahut. Bahkan ramai yang mengalah dan membiarkan masa menelannya sehingga timbul bibit-bibit putus asa seolah-olah kita tidak mempunyai apa-apa harapan.... Namun bagi mereka yang masih optimis, ini lah sebenarnya masa untuk bangkit. Kealpaan dan kegelapan sekarang tidak dijadikan alasan untuk diri merasa rendah bahkan inilah ruang dan peluang untuk umat sedar dan bangkit dari tidurnya yang nyenyak. Inilah masa yang sesuai untuk umat menarik selimut kehitaman yang menyelubungi mereka dan merasai nikmat berada di bawah lembayung sinar Ilahi. Atas kesedaran ini bangkit ansarullah menyalai kembali harapan umat. Timbul di sana sini pelbagai gerakan Islam menyeru umatnya agar kembali menaruh kepercayaan kepada DeenNya. Mereka mengajak agar umat meyakini bahawa tiada jalan keluar dari kemelut ini melainkan dengan mencelup diri sepenuhnya dengan sibghatAllah (celupan Allah). Ada yang menyahutnya, ada yang meminggirkannya dan ada juga yang tunggu dan lihat...Persoalan yang timbul, di golongan manakah kita tatkala timbul gerakan pengislahan ini? Adakah kita turut serta, menolak atau tunggu dan lihat? Allah swt memberi jaminan bahawa gerakan ini tidak akan luput bahkan akan terus bergerak umpama keretapi di landasannya. Terbukti dalam sejarah bahawa keretapi pembaharuan ini akan tetap bergerak meninggalkan mereka yang menolak serta mereka yang hanya tunggu dan lihat. Membawa bersama di laluannya unsur-unsur perubahan di setiap stesen ia terhenti. Krewnya, penumpang-penumpang mengajak orang ramai di setiap stesen agar turut bersama-sama dalam arus perjalanannya. Namun seperti di stesen-stesen sebelumnya pasti ada yang tertinggal. Hakikatnya mereka terus leka dalam mimpi mereka. Nah.... keretapi telah sampai... krew dan penumpang-penumpangnya mula memanggil.... apa jawapan anda; ikut serta, tolak atau tunggu dan lihat ???

Buat sahabat-sahabat sekalian mungkin ceramah ini dapat membantu anda membuat keputusan...Abu Mujahid

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails