Tuesday, March 2, 2010

Seni Ukiran Ais di Berlin

Winter datang dan pergi, namun perancangan untuk bermain ski belum tercapai. Pertama kali diajak teman, kami baru sebulan sampai. Kedua kali, sebab Ummi mengandung dan Abi baik hati tak mahu tinggalkan Ummi. Winter kali ini pula kerana Khaulah masih kecil. Dek rasa bersalah, Ummi mencadangkan pada Abi supaya pergi bersama teman-temannya sahaja. Tapi Abi menolak lagi....

Akhirnya, sebagai penutup musim dingin 2009/2010 tahu kami ke mana? Berjalan melihat pameran ukiran ais atau rasminya sebagai : Ice Art Chinesische Eiskunst. Pemeran yang diadakan ini memperlihatkan hasil kreatif 4 orang pengukir handalan dunia dari China. Mereka ini pengalaman bertanding dalam World Ice Championships, iaitu sebuah pertandingan yang bermula sejak 1989. Sayangnya hasrat Ummi untuk melihat pengukir-pengukir itu beraksi tidak kesampaian, kerana yang dipamerkan hanya ukiran yang siap. ^_^

Yelah, nak tahu juga bagaimana caranya membentuk ais ni kan! Tahun ini hasrat nak buat snow-man pun tak jadi-jadi. Bukan kerana snow sedikit, tapi rupanya bukan semua 'keadaan' snow tu boleh dibuat menjadi snow-man. Adakalanya snow sangat kering dan susah untuk melekat. Snow that is very icy or very fluffy will probably not work very well. One must use snow that packs together well. Caranya menggulingkan snow tersebut sehingga akhirnya membentuk gumpalan yang besar. Ini penjelasan Mujahid yang dipelajari di sekolah. Hmmm, mudahan ilmu baru ini Ummi dapat praktikkan... maybe for the coming winter 2010/2011? InsyaAllah. 

Berbalik pada tajuk asal, ukiran yang dipamerkan ada yang mengambil masa sehari, 2 hari dan paling lama 4 hari untuk disiapkan. Ada yang diukir dari satu bongkah besar, dan ada yang diukir dengan menggabungkan penggunaan beberapa bongkas ais. Biasanya ukiran ais dikaitkan dengan majlis-majlis tertentu yang besar kerana jangka hayatnya yang pendek seperti majlis perkahwinan atau majlis perasmian. Dengan suhu persekitaran sebagai faktor utama, jangka hayat sesebuah ukiran boleh bertahan dalam tempoh beberapa minit hingga beberapa bulan. Bagi mereka yang inginkan sebuah pengalaman berbeza, seseorang boleh merasai suasana menginap di dalam Hotel Ais yang disediakan di beberapa negara seperti Sweden, Norway, Romania dan Finland. Subhanallah, macam-macam manusia idea ni-kan.

Paling Ummi suka yang ini. Gambar-gambar lain, <<DISINI>>

Pernahkan kita terfikir untuk membuat snow-man di Afrika? Sebuah tempat yang dikenali dek kepanasannya. Namun itu bukanlah suatu yang mustahil. Bagaimana caranya? Caranya ialah dengan memanjat puncak tertinggi gunung Kilimanjaro pada bila-bila masa kerana ianya sentiasa diliputi salji! Maha Suci Allah, Tuhan semesta alam. Disebabkan wujudnya berbagai ketinggian di bumi ini, maka tatkala berada pada satu ketinggian manusia dapat berenang dan berjemur, sementara pada ketinggian yang lebih tinggi di kawasan yang sama mereka boleh bermain bola salji dan meluncur. Dalam buku "Keindahan Di Langit" tulisan Harun Yahya ada menyebutkan bahawa, seandainya 10% daripada tenaga yang diberikan matahari itu berkurang, maka permukaan bumi akan diliputi lapisan ais setebal beberapa meter. Sebaliknya jika tenaga tersebut ditambah sedikit sahaja, nescaya semua hidupan akan mati terbakar. Wallahua'lam.

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal" (QS Ali 'Imran : 190)


-Ummu Khaulah, 020310-
Related Posts with Thumbnails