Thursday, December 16, 2010

[Siri Sekolah] Mujahid Hausaufgaben

Sudah lama Ummi berniat hendak menuliskan pengalaman-pengalaman Mujahid di sekolah. Bermula dengan proses temuduga, ujian itu dan ini, pemeriksaan itu dan ini, juga hari suai-kenal. Sayang sekali kalau pengalaman berharga ini tidak tertulis dimana-mana. Sedar tidak sedar, sudah 4 bulan Mujahid di Grundschule. Mungkin ada baiknya, Ummi merakamkan tanpa mengikut turutan kisah. :)

***
Hari ini Abi dapat panggilan telefon dari Frau Fege, salah seorang cikgu kelas Mujahid. Beliau berpesan, supaya memastikan Mujahid hanya membuat kerja sekolah yang diminta. Yang tidak ditandakan, jangan disiapkan. Itu kerana mereka akan menyiapkan bersama-sama di dalam kelas.

Pada bulan pertama sekolah, kerja untuk satu minggu diberikan. Setiap tugasan dicatatkan hari yang perlu diserahkan. Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, dan Jumaat. Setelah beberapa bulan, kerja yang diberikan tidak lagi ditentukan harinya. Tugas yang diberi boleh diserahkan pada mana-mana hari dalam minggu tersebut.  Kebiasaan Mujahid pada hari Selasa atau Rabu, semua kerja sekolah telah disiapkan. Bukan guru yang mengutip kerja sekolah, tetapi setiap pelajar telah dididik untuk mengetahui tanggungjawabnya menyerahkan kepada guru mengikut tempat khas yang ditetapkan.

Buku mana, mukasurat berapa, subjek apa, semuanya dicatat rapi dalam jadual mingguan pelajar. Mutakhir ini, jadual hausaufgabe yang Mujahid gunakan bukan lagi jadual yang sama setiap murid gunakan. Tetapi, kerja tersebut ditentukan mengikut tahap pencapaian seseorang walaupun mereka berada dalam kelas yang sama.
 Gambar 1 : Sama tak muka saya^^

Untuk tahun pertama, anak-anak berusia 6 tahun ini diberi penekanan aspek penguasaan bahasa (German tentunya), asas mengira, kemahiran kasar dan halus juga sport. MasyaAllah, Ummi sangat tertarik dengan kaedah yang mereka gunakan dalam memastikan penguasaan bahasa 'ibunda' dimulakan sejak awal. Pembelajaran dan pengajaran yang melibatkan kemahiran mendengar, melihat, berfikir dan berinteraksi. Bahasa Inggeris hanya diajar pada tahun-tahun kehadapan setelah anak-anak ini menguasai asas bahasa Deutsch.

Sebagai rakaman kenangan, ini tugasan Mujahid untuk minggu 13 hingga 17 Disember. 

1) Flo Und Flex;
    (buku matematik diatasnya fail mingguan)

2) Tugasan kreativiti;
     (gambar disebelah)

3) Tugasan bahasa;
    (gambar di bawah)Penerangan gambar di atas :
Mujahid mempotret dirinya yang sedang memakai medal dan jersi bola sepak pasukan German. Dibawahnya merupakan makanan dan minuman kegemaran.
Spaghetti, pizza, apfelsaft und limonade.

Penerangan gambar di sebelah :
Setiap gambar perlu dilukiskan 'wave' yang mana setiap 'wave' mewakili satu suku kata. Dan di dalamnya, Mujahid menuliskan 'vowels' yang didengar dari perkataan yang disebutkan.

Dan ketika menemani Mujahid membuat tugasan Matematik, Ummi ada menegurnya. Dan Mujahid menjawab, cikgu kata kira tapi tak payah kira... Hmmm, what does that mean? I better do my homework. 

Wassalam, 
Ummu Khaulah
-171210-

Hausaufgaben - Kerja sekolah
Grundschule - Sekolah rendah
Frau - Puan
Apfelsaft - Jus epal
Limonade - Air limau

2 comments:

  1. Waah menyenangkan yaa..melihat kpandaian Mujahid dan mengetahui metode mengajar di Jerman. sekarang Mujahid sudah pintar bahasa Jerman?
    Saya sangat senang kalau Mardhiyah menyempatkan lagi menulis tentang sekolah anak2...supaya kami dapat belajar:)

    ReplyDelete
  2. iya mba Inue, Alhamdulillah. Mujahid sudah pintar berbahasa German, mengalahkan Ummi dan Abinya. ;) InsyaAllah mba, saya tuliskan lagi. Tidak menyangka ianya akan menarik minat sesiapa. Danke mba Inue..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails